Over de boekenkrant bij het Tong Tong Festival 2014

Geplaatst op woensdag 28 mei, 2014

De eindredactie van ‘Indisch Anders’ heeft besloten om geen enkele aandacht aan het boek en de DVD ‘Opgevangen in andijvielucht’ te besteden. In plaats daarvan beveelt ze de inhoudelijk ondermaatse mini-expositie ‘Opgevangen in spruitjeslucht’ in het Nationaal Archief aan bij alle bezoekers.

Een kwestie van prioriteit en advertentietarieven: het Nationaal Archief is de oorspronkelijke opdrachtgever van deze boekpublicatie, maar de samenwerking is verbroken in 2013 toen de directie tegen de contractuele afspraken in 50 procent van de royalties eiste. De fictieve “co-auteur” Stichting Vrienden van het Nationaal Archief diende opeens aan het contract toegevoegd te worden. Je moet het lef maar hebben als overheidsinstelling.

Anno 2014 levert dit een interessante leercurve op: bezoek eerst de ‘Spruitjeslucht’-tentoonstelling om te ervaren hoe het archief als verlengstuk van de overheid een historisch incorrecte weergave geeft (inclusief twee kapitale blunders in de titel van de expositie), lees dan het ongecensureerde boek en check vervolgens op https://www.andijvielucht.nl/blog/claims/ of u in aanmerking komt voor de eerste claims die toegelicht worden. Het is een zegen om geen last te hebben van gezagsgetrouwheid.